EGIPAT – KULTURNI ŠOK

Moj prvi susret sa Egiptom je bio turistički zakamufliran. Sve je bilo šareno, nasmijano i kratko. 

Drugi susret je bio puno drugačiji. Dobila sam ponudu za posao u Egiptu i sretna, puna nekog adrenalina, sam je prihvatila. Taj put u Egipat sam stigla usred noći. Stan koji su mi dodijelili bio je čist i spreman po egipatskim mjerilima. Ušavši u njega, počela sam proživljavati svoj kulturni šok.

Egipat

Egipat – zemlja kontrasta i krajnosti

Bio je to najprljaviji stan koji sam ikada vidjela. Jedina njegova prednost bila je klima koja je radila besprijekorno i relativno dobar raspored prostorija. Trebalo mi je tjedan dana da ga koliko toliko dovedem u red. Stan je imao i balkon koji nikada nisam ni pokušala pospremati, a i pogled je bio na susjednu zgradu. Prozore isto nisam prala. Nije bilo smisla. Pješčane oluje su bile česte. Čak i po ljeti. Uz mene, u stanu su živjeli i gecko gušteri. S vremenom sam se navikla na njih jer sam se tješila da jedu komarce ta da ih je dobro imati.

No, taj prvi trenutak sam bila očajna. Poželjela sam se istog trenutka vratiti u Hrvatsku. U stanu nije bilo sredstva za čišćenje a kako sam došla usred noći, morala sam čekati jutro. Sjećam se da sam sa vlažnim maramicama obrisala kuhinjski stol, stresla pijesak sa stolca i na njemu, dremuckajući, dočekala jutro.

Vidjevši u kakvom sam stanju i da mi malo treba da se vratim doma, kolega iz Hrvatske pozvao me je na kavu. U Egiptu kavu najranije možete popiti oko 10h kad se sve počinje otvarati. Sjedili smo na terasi i čekali naručene kave. Konobar je izašao van sa kantom neke smeđe vode i sivom, polu raspadnutom krpom. Nije bilo drugih događanja pa sam, htjela ne htjela, buljila u njega. Zahvatio je u šaku vode iz kante i počeo s njom špricati pod. Ponovio je to desetak puta, a onda je krpu omotao oko metle i obrisao ili bolje reći protrljao pod. Kada se vratio iz kafića, sa jednako sivom krpom je prebrisao stolove, pa tako i naš. 

egipat

Mislim da je za mene to bio prijelomni trenutak. Zamislila sam lice moje bake. Zamislila sam lica nekih mojih prijateljica te lice moje sestre koja čak nije htjela ni poklon iz Afrike, jer je prljavo, jer ima svakakvih boleština….. Misleći na sve to, moja cijela unutrašnjost je zavrištala od neke neopisive dječje sreće. Bila sam u egzotičnoj zemlji, okružena novim. Sva moja čula bila su izoštrena i golicava. Nakon dugog vremena stagnacije u svakom smislu, disala sam punim plućima. Bila sam ponovo začudno dijete koje uživa i čudi se bojama i okusima koji ga okružuju. 

Egipat je čudesna zemlja. Puna kontrasta i krajnosti. Nakon manje od mjesec dana nije mi više smetala činjenica da su u Egiptu „spremačice“ muškarci, da kolega sa kojim radim 3 dana za redom dolazi u istoj majici na posao na temperaturi od +40, da se meni smiju jer se na tih istih +40 tuširam svaki dan, da Egipćani imaju drugi osjećaj za vrijeme, da život teče sporo i da svaki hotel ima svoju ekipu gecko guštera.

egipat

Odluka da ostanem, bila je jedna od najboljih u mom životu. Svaki dan sam se sretala sa novim kulturnim šokovima. Egipat me je naučio toleranciji i prihvaćanju. Svaka nova „čudna“ situacija, bila je izazov. S vremenom, svaki izazov je postao svojevrsno veselje. Egipat danas ima posebno mjesto u mom srcu i svaki put mu se rado vraćam. Da sam otišla, ne bi nikada saznala koliko je ova zemlja posebna, a kao osoba bi bila puno siromašnija.

Kulturni šok je nešto što uvijek doživimo kad se srećemo sa različitim kulturama. Nekada je veći, nekada manji. Nekoliko godina poslije mog boravka u Egiptu, par kolega, Egipćana, je posjetilo Hrvatsku. Svaka druga rečenica im je bila – „sve je tako čisto, sve je tako zeleno.“ Tako je izgledao njihov kulturni šok.

egipat